ΤΜΗΜΑΤΑ

Μέσα από τα οργανωμένα προγράμματα σπουδών, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες οι μαθητές καλλιεργούν τη μουσική τέχνη, εκφράζονται δημιουργικά και, αν το θελήσουν, βρίσκουν εκτός από την προσωπική και επαγγελματική διέξοδο. Tα υψηλού επιπέδου επαγγελματικά τμήματα εξασφαλίζουν άρτια επαγγελματική κατάρτιση σε επαγγέλματα με προοπτική. Παράλληλα, πιστεύουμε και στην αξία της σχέσης των ενηλίκων με τη μουσική. Γι’ αυτό τα τμήματα ενηλίκων είναι πολύ καλά οργανωμένα, με προγράμματα που προσαρμόζονται στον καθένα.

Η συνεχής αναζήτηση νέων δρόμων, μας οδήγησε και στη συνεργασία με το London College of Music του Βρετανικού Πανεπιστημίου ThamesValley, στο οποίο οι μαθητές μας έχουν την επί πλέον δυνατότητα να πιστοποιήσουν τις σπουδές τους σε κάθε επίπεδο.

  • Ανώτερα Θεωρητικά

Στο χώρο του Ωδείο λειτουργούν τμήματα θεωρίας, αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης. Ο μικρός σπουδαστής ξεκινώντας την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αρχίζει τα πρώτα μαθήματα στη θεωρία και το solfege σε οργανωμένα τμήματα. Σε εξέλιξη αυτού προχωράει στην αρμονία με στόχο το πτυχίο αρμονίας, το οποίο αποτελεί μια εξασφάλιση για το επαγγελματικό του μέλλον, καθώς και στα ανώτερα θεωρητικά με στόχο τα πτυχία της αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης.

Για τους μαθητές της ηλεκτρικής κιθάρας και όλων των μοντέρνων τμημάτων καθώς και των παραδοσιακών κρουστών λειτουργούν τμήματα θεωρίας στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν τους νόμους της θεωρίας αλλά και ιδιαιτερότητες που αφορούν το όργανο που σπουδάζουν.

  • Όργανα

Κλασική κιθάρα

Ένα από τα πιο δημοφιλή έγχορδα μουσικά όργανα είναι η κλασική κιθάρα. Κι αυτό γιατί μπορείς με αυτή να παίξεις κάθε είδους μουσική. Οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία μέσα από μεθόδους που προσεγγίζουν κάθε ηλικία να έρθουν σε επαφή με το υπέροχο αυτό όργανο και να παίξουν κλασικά κομμάτια, όμορφες μελωδίες αλλά και αγαπημένα τους τραγούδια.

Ηλεκτρική Κιθάρα

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω των υπολογιστών και ειδικών προγραμμάτων, μπορεί να παίξει τα αγαπημένα του σολιστικά σημεία από τραγούδια γνωστών κιθαριστών καθώς και διαφόρων ειδών άλλα τραγούδια. Από τον Jimmy Henrix ως τον Paul Gilbert, από τον Eric Clapton ως τον John Petrucci, οι μουσικές επιλογές που παρέχονται στο μαθητευόμενο κιθαρίστα είναι απεριόριστες.

Βιολί

Στο Ωδείο μας παραδίδονται μαθήματα βιολιού. Ένα από το πιο δύσκολα μουσικά όργανα όπου απαιτεί υπομονή μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά όταν το πετύχουμε, το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει, γιατί η μελωδία που βγαίνει από το βασιλιά των οργάνων είναι μαγική.

 

Διδάσκουμε κλασικό αλλά και παραδοσιακό βιολί σε ιδιαίτερα μαθήματα. Οι μαθητές που διδάσκονται βιολί έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε group με πιάνο και σύγχρονα μουσικά όργανα όπως ηλεκτρική κιθάρα, drums, μπουζούκι και διάφορα άλλα παίζοντας ρυθμούς rock, blues καθώς κλασσική αλλά και σύγχρονη ελληνική μουσική. Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται ώστε οι μαθητές μας να μπορούν να συνυπάρχουν μουσικά με άλλα όργανα αλλά και να λειτουργούν μέσα στην ομάδα.

Βιολοντσέλο

Το βιολοντσέλο είναι ένα μουσικό όργανο με τεράστιες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες. Είναι βασικό όργανο και στη μουσική δωματίου αλλά και στη συμφωνική ορχήστρα. Λόγω όμως της μεγάλης μουσικής του έκτασης, είναι εξίσου αξιόλογο και ως σόλο όργανο. Στο Ωδείο μας παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα βιολοντσέλου. Τα μαθήματα διαρκούν μία διδακτική ώρα, όπου προσπαθούμε να δώσουμε στον υποψήφιο μουσικό τα εφόδια που χρειάζονται για να αποκτήσει μουσική κρίση και παιδεία και ίσως και ένα επάγγελμα.
​​​​​​​
Τα είδη της μουσικής που μπορούν να αποδοθούν στο τσέλο ποικίλουν, π.χ. jazz, κλασική, σύγχρονη κ.τ.λ. όπου ο κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει.

Λαούτο

Το λαούτο ή λαγούτο όπως αλλιώς λέγεται, ανήκει στην οικογένεια των έγχορδων οργάνων που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα, κλαρίνο, ή άλλα όργανα.

Μπουζούκι

Το μπουζούκι είναι ένα κατεξοχήν ελληνικό μουσικό όργανο, το οποίο πλαισιώθηκε κατά καιρούς με άξιους λαϊκούς τραγουδιστές, συνδέθηκε με διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και γεγονότα τα οποία το έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, της κουλτούρας μας αλλά και της ίδιας της καρδιάς μας.
Μέσα από τα μαθήματα μπουζουκιού σκοπός μας είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τη λαϊκή μουσική παράδοση, την αρμονία, το ρυθμό αλλά και το ηχόχρωμα του ίδιου του οργάνου. Μέσα από τη μελέτη των λαϊκών δρόμων και των ασκήσεων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη μεγάλη προίκα και γκάμα τραγουδιών και αυτοσχεδιασμών που μας άφησαν οι μεγάλοι διδάξαντες του μπουζουκιού Χιώτης, Ζαμπέτας, Τσιτσάνης και άλλοι. Έτσι μέσα από τα τραγούδια μεταδίδεται η γνώση και παράλληλα προσφέρεται μια ευχάριστη απασχόληση στο μαθητή.

Σαντούρι

Το σαντούρι, σε σχήμα ισοσκελούς τραπεζίου, έχει μεταλλικές χορδές κατά μήκος των δυο παράλληλων πλευρών του. Στις μέρες μας τοποθετείται σε βάση όταν ο οργανοπαίκτης είναι καθιστός ενώ παλιότερα το συναντούσαμε κρεμασμένο τους ώμους του οργανοπαίχτη όταν αυτός έπρεπε να παίζει όρθιος (συνήθως σε περιπτώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων). Παίζεται με δύο μπαγκέτες οι οποίες στην άκρη είναι τυλιγμένες με βαμβάκι ή δέρμα.
​​​​​​​
Το σαντούρι το συναντάμε σε μουσικά σύνολα τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και σε σχήματα που παίζουν μουσικές της Μικράς Ασίας.

Πιάνο

Με γνώμονα την αγάπη μας για τα παιδιά και τη μουσική έχουμε δημιουργήσει στο χώρο μας το τμήμα του κλασσικού πιάνου. Οι μαθητές μας με μοντέρνες παιδαγωγικές μεθόδους αρχίζουν την εκμάθηση του πιάνου στα μικρά τρυφερά χρόνια τους, αντιμετωπίζοντας τη μουσική όχι ως μάθημα αλλά ως δημιουργική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο χτίζουμε το όμορφο οικοδόμημα της μουσικής εκπαίδευσης, οδηγώντας τα στη βαθιά γνώση της κλασικής μουσικής.
​​​​​​​
Έχοντας όμως τα ερεθίσματα και από την ελληνική μουσική παράδοση, έχουμε καταφέρει να εμπλουτίσουμε το μουσικό μας υλικό με ελληνικά παραδοσιακά, έντεχνα και μοντέρνα κομμάτια τα οποία γίνονται αποδεκτά με ιδιαίτερη χαρά από τους μαθητές μας.

Παραδοσιακά Κρουστά

Μια μεγάλη, παράξενη και γοητευτική οικογένεια είναι τα κρουστά μουσικά όργανα.

Σ’ αυτή συναντάμε όλους τους μουσικούς πολιτισμούς: το ανατολικό τουμπελέκι με τα δυτικά ντραμς, τα κουβανέζικα κόνγκας και μπόνγκος δίπλα στο αφρικανικό τζέμπε, το βαλκανικό νταούλι και το ντέφι, παρέα με το ισπανικό καχόν, το κλασικό ταμπούρο με το αραβικό ρεκ, την ινδική τάμπλα και το περσικό ζαρμπ, τις λατινοαμερικάνικες τιμπάλες με τα γκαμελάν της Ινδονησίας…Με τα κρουστά μιλάμε την παγκόσμια γλώσσα του ρυθμού.

Στο τμήμα των Παραδοσιακών Κρουστών, διδάσκονται τα κρουστά της ανατολικής Μεσογείου: τουμπελέκι και τάμπλα, νταούλι, μπεντίρ, ντέφια, ρεκ και ιδιόφωνα, με τις τεχνικές και τη ρυθμολογία σε όλα τα μουσικά ιδιώματα.

Στο τμήμα Παραδοσιακών Κρουστών, οι μαθητές ακολουθούν σύγχρονο και οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών ατομικά διαμορφωμένο για κάθε ηλικία και με δυνατότητα επιλογής βασικής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης.
​​​​​​​
Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ρυθμικής ανάλυσης και σύνθεσης, βασικά στοιχεία τεχνικής και ρυθμολογίας άλλων κρουστών (αφροκουβανέζικα, drumset) και συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα και εργαστήρια δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού.

Drums

Στο τμήμα των Drums διδάσκονται οι τεχνικές και η ρυθμολογία σε όλα τα μουσικά ιδιώματα των τυμπάνων: rock, jazz, funk, fusion, world, μέσα από τη σύγχρονη τεχνογνωσία και μεθοδολογία. Οι μαθητές που διδάσκονται drums, ακολουθούν σύγχρονο και οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών ατομικά διαμορφωμένο για κάθε ηλικία και με δυνατότητα επιλογής βασικής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ρυθμικής ανάλυσης και σύνθεσης, βασικά στοιχεία τεχνικής και ρυθμολογίας άλλων κρουστών και συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα και εργαστήρια δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού.
​​​​​​​
Το τμήμα συνεργάζεται με το London College of Music του Thames Valley University (University of West London) για την πιστοποίηση των σπουδών.

Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές που το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα και να πιστοποιούν σε κάθε επίπεδο τις σπουδές τους σε έναν καταξιωμένο διεθνώς εκπαιδευτικό φορέα πιστοποίησης, να κατοχυρώσουν δηλαδή τις γνώσεις τους σ’ όλες τις βαθμίδες της μουσικής τους εκπαίδευσης μ’ έναν Πανεπιστημιακό τίτλο.

Φωνητική

Η ανθρώπινη φωνή είναι ένα καταπληκτικό, σύνθετο και ευαίσθητο ταυτόχρονα όργανο. Πέρα από το γεγονός ότι είναι το σημαντικότερο μέσο επικοινωνίας, εκφράζει χωρίς αμφιβολία τα συναισθήματά μας, δίνοντας έτσι στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας.


Η ομιλία και το τραγούδι είναι λειτουργίες που εκτελούνται τόσο φυσικά, ώστε η σημασία της εκπαίδευσης της φωνής δεν είναι εμφανής.


Όμως, για παράδειγμα, όσο καλά κι αν τρέχει ένας άνθρωπος, θα τρέχει γρηγορότερα, αποδοτικότερα υπό τις οδηγίες ενός καλού προπονητή.
​​​​​​​
Ακριβώς το ίδιο ισχύει με τη φωνή. Ο καθηγητής φωνητικής και τραγουδιού, ο «προπονητής», ασχολείται με το «χτίσιμο» της φωνής εφαρμόζοντας στον εκπαιδευόμενο ασκήσεις που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της τόσο τονικά, ρυθμικά όσο και ερμηνευτικά σε όλα τα είδη τραγουδιού όπως λυρικό, musical αλλά και μοντέρνο.
​​​​​
Στο Αριάδνειο Ωδείο λειτουργούμε με επίκεντρο τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να τις ανακαλύψουν.

Πιο συγκεκριμένα (αφορά σε όλα τα είδη τραγουδιού):
​​​​​​​
-Το μάθημα τραγουδιού είναι ατομικό, δηλαδή στην αίθουσα βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής.
-Περιλαμβάνει ασκήσεις που αφορούν στην τοποθέτηση της φωνής, την αναπνοή, τη σωστή άρθρωση των λέξεων καθώς επίσης και την εκπαίδευση της σκηνικής παρουσίας.
-Το Ωδείο μας δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές τραγουδιού, ανεξάρτητα από το είδος που υπηρετούν, να συμμετέχουν πολύ συχνά σε συναυλίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με μουσικούς από άλλους χώρους αλλά και εξοικειώνοντας τους στις απαιτήσεις μίας ζωντανής εμφάνισης μπροστά σε κοινό.


Λυρικό ή κλασσικό τραγούδι

Το είδος του τραγουδιού που ξεκινά από την προκλασική περίοδο ως την όπερα. Το ρεπερτόριο του κλασσικού τραγουδιού είναι ρεπερτόριο απαιτήσεων γι’ αυτό και τα χρόνια φοίτησης – συγκριτικά με το μοντέρνο – είναι περισσότερα και οδηγούν σε κρατικά αναγνωρισμένους τίτλους (πτυχίο – δίπλωμα).

 

Μοντέρνο τραγούδι (ποπ, έντεχνο, λαϊκό)​​​​​​​

Το μάθημα του μοντέρνου – ελαφρού τραγουδιού περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορα είδη τραγουδιού όπως ποπ, ροκ, musical, έντεχνο, λαϊκό, ελληνικά ή ξένα κομμάτια πάντα σε συνεννόηση με το σπουδαστή.